Над 3.3 млн. лични документи предстои да бъдат сменени през идните

...
Над 3.3 млн. лични документи предстои да бъдат сменени през идните
Коментари Харесай

Голямата смяна на личните документи се задава с хаос и опашки

Над 3.3 млн. персонални документи предстои да бъдат заменени през идните две години поради изтичаща годност. Заради големия брой на нови персонални карти и задгранични паспорти, които ще би трябвало да бъдат издадени от Министерство на вътрешните работи, се задават безпорядък, напрежение и дълги опашки от изнервени хора, предвидиха специалисти и представители на опозицията. Километрични опашки и кавги пред полицейските ръководства имаше и преди 10 години, когато всеобщо бяха издадени персоналните документи, чиято отминалост изтича през 2020/2021 г. 

През 2020 година би трябвало да бъдат сменени 999 018 персонални карти и 637 743 паспорта, а през 2021 година - надлежно 1 088 116 и 563 129 документа за идентичност, излиза наяве от отговор на вътрешния министър Младен Маринов на запитване на депутата от левицата Иван Иванов, публикуван на парламентарния уебсайт. Данните са към края на октомври, като през втората половина на годината от вътрешното ведомство регистрират напор на искащите да извадят нови документи предварително.

" В Министерство на вътрешните работи нямат механически потенциал и не могат да се оправят с трудоемката задача ", разяснява пред " Сега " Иванов, който е и зам.-председател на вътрешната комисия в Народното събрание. По думите му за идната година за финансови разноски са отпуснати към 14 млн. лева, които са незадоволителни за издаването на над 1.5 млн. документа за идентичност. " За кое ще стигнат първо?! Дали за съоръжение на нови гишета и изнесени звена по общини, административни съдилища или по общините? ", добави депутатът от левицата. Той дефинира като абсурдна амбицията на властта да се подменят толкоз доста нови документи. " Нямат нито техника, нито чиновници ", счита той. Подмяната на документите са единствено част от плануваните финансови разноски.

Но тази година държавното управление няколко пъти утвърждава спомагателни разноски по бюджета на Министерство на вътрешните работи. В края на октомври Министерски съвет гласоподава средствата в размер до 13 000 000 лева за застраховане на подписани контракти за осъществяване на действия, свързани точно с издаването на документите за идентичност. По-рано през март бяха отпуснати още 6 млн. лева за документи, а през юли нови 12 млн. лева за силовото министерство.

Вътрешният министър не споделя паниките на депутата Иванов. " Предприети са нужните ограничения за застраховане на процеса по издаване на български документи за идентичност и Министерство на вътрешните работи разполага с техника, която има нужния потенциал да издаде без усложнение декларираните документи ", показва Младен Маринов в предоставения писмен отговор. Министърът твърди, че " проведеният банкет ще се прави чрез мобилни биометрични станции ". Той декларира още, че в случай че има усложнения, ще бъдат пренасочвани чиновници от други звена на силовото ведомство, с цел да оказват помощ. Подобни обещания имаше както през 2000 година, когато за първи път бяха въведени документите за идентичност от настоящия тип, по този начин и при предната огромна промяна през 2010 година, само че тогава това въобще не понижи неразбориите и опашките.

От отговора на Маринов излиза наяве още, че " за дейностите, свързани с издаването на персоналните документи, са " подхванати дейности за обезпечаване на спомагателни пространства и откриване на работни места. Към момента са отпуснати 80 спомагателни щатни бройки за позицията " систематичен оператор " за Столична дирекция на вътрешните работи, ОДМВР и дирекцията, отговаряща за документите за идентичност. Назначаването им ще бъде финансово обезпечено със средства от бюджета на Министерство на вътрешните работи за съответната година. Ако те не стигнат, което е доста евентуално, ще се търсят и пари от европрограми или от други интернационалните стратегии и контракти ", се споделя още в отговора. Но не се загатва какъв брой и къде ще има новоназначени чиновници.

Иван Иванов разяснява и въвеждането на чип с биометрични данни от 1 октомври 2020 година в новите персонални карти. " Луди пари се дадоха и за това, само че то няма да е наложително, а ще се предлага като услуга и единствено в случай че заявителят си заплати за нея ", уточни депутатът.  Той уточни, че и киберсигурността на държавните институции е компрометирана и по тази причина надали ще има доста искащи да се снабдят с такава нова персонална карта.

Според гласуваните през лятото законови ремонти български документ за идентичност ще може да бъде получен и отвън страната персонално, по пощата или посредством куриерска компания. Предвидена бе и нова процедура за подаване на заявление за замяна на персоналните документи посредством автоматизираната осведомителна система за електронни услуги на Министерство на външните работи.

Иван Иванов предвижда, че през идната година предстоят съществени усложнения с издаването на документите за идентичност и за пътуващите към Англия. От Външно предложиха на българските жители при Брекзит без договорка от 2020 година да пътуват с интернационалните паспорти с биометрични данни. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР